Bezlepkové plundrové koláčky (cca 10 šátečků o velikosti 8x8 cm)

 

INGREDIENCE TĚSTO

200g mouky Schar MIX B

100g mouky Schar Mehl ferine

170 ml mléka

25g cukru

160g másla

3/4 kostky droždí

 

INGREDIENCE NÁPLŇ

Povidla dle pořeby

2 lžice kukuřičného nebo bramborového škrobu

2 lžice rumu

 

POSTUP

Tak jdeme na to ! Vyndáme si máslo na linku a necháme povolit. Mezitím droždí rozpustíte ve vlažném mléce. Mouky, cukr a droždí s mlékem dáme do mísy a zpracujeme. Ale pozor, těsto se lepí a je potřeba ho zpracovávat šlehačem s nástavcema na těsto (takové ty spirálovité háky). Těsto zpracováváme minimálně 5 minut, intenzivně hněteme. Pak těsto zabalíme do folie a dáme vychladit cca na 30 minut do lednice.

Vychlazené těsto vyndáme z lednice a na silikonové podložce, kterou posypeme lehce moukou,  rozválíme těsto na obdelník o tloušťce cca 3 mm. Na půlku těstového obdélníku nakrájíme půlku ze 160g másla na tenké plátky tak, aby byla půlka těsto pokryta. Poté máslovou vrstvu přiklopíme tou druhou prázdnou půlkou těsta a postup znovu opakujeme se zbytkem másla. Vzniklý "čtverec" rozválíme. A tady pozor! Máslo v těstě hodně lepí, takže je třeba podsypávat moukou. Těsto rozválíte na obdelník o tloušťce cca 1/2 cm (pokud se vám to povede, když ne, můžete nechat silnější) a znovu složíme jako v začátku, akorát teď už bez toho másla. No a teď máme na chvilku klid. Složené, zabalené ve folii dáme těsto na půl hodky do lednice odpočinout. Poté postup ještě minimálně 3x opakujeme, vždy minimálně s půlhodinovými rozestupy (když to bude déle, tak se nic neděje). No a když máme splněno, tak těsto necháme zabalené ve folii, v lednici, přes noc odpočinout.

Ráno, nebo odpoledne, je to jedno, si těsto 30 minut před tím než s ním budeme pracovat, vyndáme z lednice-odpočinout. Těsto rozválíme na cca 3 mm tlustý plát a rozkrájíme si ho na pravidelné čtverečky, které plníme povidlovou náplní. Náplň dáme vždy do středu a jemně zmáčkneme. Okraje těstového čtverečku přehneme ke středu, jemně zmáčkneme, aby se konce spojily a dáme na plech, který si vyložíme pečíčím papírem a hotové koláčky necháme ještě tak 20 minut na plechu kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby.

A TADY ZASE POZOR! Koláčky musíte dávat do rozpálené trouby, nebo se nám stane, že tuk z těsta vyteče a těsto nevyběhne. Takže troubu si předehřejte na 220°C, vložte plech a koláčky pečte při této teplotě cca 5-8 minut. Troubu po dobu 5-8 minut vůbec neotvírejte. Těsto by zkleslo a bylo hnusné. Pak teplotu stáhněte na 160°C  pečte dalších 10 minut. Samozřejmě postup přizpůsobte tomu jakou máte roubu. Já mám elektrickou :o)

Povidlovou náplň uděláte tak, že povidla, rum a škrob smícháte dohromady. Škrob se do náplně dáva proto, aby povidla nevytekla. Koláčky můžete plnit i tvarohem, ořechama a makem :o)

Koláčky si pak jen pocukrujte moučkovým cukrem a můžete mlsat :o)

 

Bezlepkové plundrové koláčky

Fakt úžasné

Datum: 27.07.2014 | Vložil: Mirka

Musím říct, že je to fakt mňamka. Práce s tím jeda je. Rozhodně by se do toho neměl pouštět ten, kdo nerad peče, ale výsledek stojí za to! Nemám je tak pěkné jako Paní Katka, ale až je budu dělat podruhé, tak jedině z dvojté dávky, neb se žerou sami. Ještěže nikdo neujídá.
Problém s těstem jako tako nebyl. Jen při "šátečkování se mi trošku lámalo. Čím nevím. Každopádně ještě trochu těsto solím, aby mělo chut!

těsto

Datum: 20.08.2013 | Vložil: beatris

Dobrý den paní Katko.Tak jsem zkoušela koláčky upéct a nevím kde dělám chybu,ale tentokrát se mi nedaří.Snažila jsem se dělat vše podle vašeho receptu,ale těsto které nejdřív pěkně kynulo,tak při pozdějším rozvalování jsem měla pocit,jakoby bylo zkyslé a už se sním i hůře pracovalo.Koláčky po upečení se nedaly jíst,jelikož těsto bylo hodně tuhé.Myslím si,že by měly být krásně křehké,ale já tu chybu někde dělám a nevím kde.Ale nechci to vzdát a musím to zkusit znovu.

Re: těsto

Datum: 20.08.2013 | Vložil: Katka

Jejda :o( Šárko a použila jste do receptu opravdu máslo, živočišné? Pekla jste koláčky v rozpálené troubě?

Re: Re: těsto

Datum: 20.08.2013 | Vložil: beatris

Na pečení používám vždy pouze máslo,troubu jsem měla taky rozpálenou.Zatím nevím kde mám - zakopaného psa -.Ale napadla mě jedna věc.Nešlo by paní Katko,že by jste přidala video návod nejen na koláčky,ale i na jiné.Snad by to ocenili i druzí.Nebylo by na škodu vidět jak má vypadat těsto v té které části postupu.Je to jen takový nápad.

Re: Re: Re: těsto

Datum: 20.08.2013 | Vložil: Katka

To by bylo fajn, ale bohužel na to nemám vůbec čas :o( Koláčky si zkusím schválně o víkendu udělat znovu a pak Vám řeknu :o)

Re: těsto

Datum: 27.07.2014 | Vložil: Mirka

Dobrý den Paní Beatris,
řekla bych, že jediné v čem by mohl být problém jsou kvasnice. Zkuste vyzkoušet kvasnice v hnědém obalu. Cena cca 5 - 7,- kč

Nebeske kolačky

Datum: 09.08.2013 | Vložil: Marie

Jste i recepty skvěla

máslo

Datum: 06.08.2013 | Vložil: beatris

Dobrý den paní Katko.Ze všeho nejdřív bych chtěla poděkovat za všechny,co pečou podle vašich receptů,za obnovené přidání receptu.Otázka zní:kolik másla se má dát,160g dle receptu,nebo 125g podle postupu.Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Re: máslo

Datum: 07.08.2013 | Vložil: KAtka

Jéééé, omlouvám se, do receptu patří těch 160 g :o) Beatris, ale obrnte se trpělivostí při práci s těstem ;o) Pak napište, jak to dopadlo !

Dotaz

Datum: 22.03.2013 | Vložil: Světla

Dobrý den, ráda bych vyzkoušela vaše koláčky, je ale možné nahradit mouku Mehl ? Děkuji Světla

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek