Bezlepkové muffiny se šlehačkou z ledových kaštanů

INGREDIENCE -těsto (cca 13 muffinů)

200g rýžové mouky DOVES FARM nebo rýžové polohrubé

4 lžíce mouky SCHAR Mix B

2 lžíce kakaa

1 lžíce škrobové moučky (Gustin)

1 lžička jedlé sody (zarovnaná)

2 lžičky bezlep.prášku do pečiva

2 vejce

90 g třtinového cukru (můžete použít i bílý)

125 ml bílého jogurtu (malý jogurt)

125 ml mléka

90 g másla

INGREDIENCE - krém

2 40% šlehačky

4 ks ledové kaštany

Čokoládový Toping z Marks and Spencer

POSTUP

Den předem si připravíme krém. Je potřeba, aby se pořádně vychladil. Nalijeme do kastrůlku šlehačku a nalámeme do ní ledové kaštany. Na mírném ohni necháme rozpustit, ale pozor, nesmí se vařit. Dáme do druhého dne vychladit do lednice.

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme do tuhé pěny společně s cukrem. Potom přidáme máslo a šleháme dokud se směs nespojí. V druhé míse si smícháme sypké ingredience (kakao, gustin, jedlá soda, kypřící prášek, mouky). Dále si spojíme v hrníčku mléko s jogurtem.

Do pěny z vajec, cukru a másla, si za stálého šlehání postupně přisypeme sypkou směs střídavě s jogurtem a mlékem. Vše krásně spojíme. Je třeba si uvědomit, že úspěch bezlepkových těst, je z velké míry ve šlehání a kypření :o) No a nakonec zase odložíme mixér a jemně zapracujeme sníh z do tuha ušlehaných bílků.

No a můžeme plnit košíčky :o) Nakonec mi forma na muffiny nedorazila, tak jsem použila jen košíčky, ALE POZOR!!!! Pokud nemáte plech na mufiny, nebo silikonové košíčky, tak musíte použít speciální košíčky. Hlavně nepoužívejte ty "vroubkované", protože ty těsto neudrží a celé se vám to rozleje - jako mě :o))) Musíte použít papírové košíčky  s pevným okrajem.

Košíčky jsem plnila čokoládovou omáčkou i uvnitř, ale stalo se, že u některých muffinů vytekla spodem pod těsto. Takže pokud nemáte moc zkušeností, tak čoko omáčku dovnitř nedávejte a naplňte košíčky jen těstem. Těstem plňte košíčky, tak do 3/4.

Troubu si předehřejte na 220°C a dejte péct. Prvních cca 4-5 minut nechte troubu na 220°C a pak stáhněte na 160°C. Pečte cca 20 minut.

Když máte muffiny upečené, tak vyndejte plech z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si ušlehejte krém, který jste si připravili den předem. Šlehejte jako šlehačku, ale pozor, at nepřešleháte a nemáte z toho máslo. Šlehačkou jsem si naplnila cukrářský pytlík a nastříkala na muffiny. No a nakonec přelila čokoládovým toppingem.

TIP : na krém zkuste použít kromě hořkých ledových kaštanů třeba i novinku, ledové kaštany v bílé čokoládě. Ty jsem původně chtěla, ale nesehnala jsem je. Určitě to s těmi bílými bude lepší :o) No a místo čokoládového toppingu můžete třeba roztavit čokoládu s máslem a přelévat :o) Pokud vám muffiny moc "vyběhnou", tak je před zdobením šlehačkou klidně můžete malinko nahoře seříznout!

Muffiny ještě před zdobením šlehačkou můžete potřít vyšší vrstvou kyselé marmelady - JE TO MOC DOBRÉ !!!

Bezlepkové muffiny se šlehačkou z ledových kaštanů

mouka??

Datum: 13.02.2013 | Vložil: Iva

Ahoj, jeste nemam s bezlepkovou dietou tolik zkusenosti.....ta mouka SCHAR Mix B se da bezne sehnat nebo lze necim nahradit? A ryzovou mouku mam hladkou a polohrubou. Poradis, prosim, ktera je vhodnejsi? Dekuju :-)

Re: mouka??

Datum: 13.02.2013 | Vložil: pro Ivu

Mouka Schar mix se dá koupit na internetu, nebo běžně v Albertu :o) Mouku bych nedoporučovala nahrazovat, tento recept je vyzkoušený přímo z mouky SCHAR MIX. Každá mouka se totiž chová při pečení jinak:o) Rýžovou mouku lze použít polohrubou nebo rýžovou mouku DOVES FARM :o) Doufám, že se vše podaří :o) Katka

Re: Re: mouka??

Datum: 14.02.2013 | Vložil: Iva

Děkuji za tipy. Muffiny jsem dneska upekla a musím říct, že mě překvapilo, jak jsou vláčné a není z nich cítit škrob, tak jako z veškerého bezlepkového pečiva, které jsem doposud ochutnala a které jsem už víckrát nekoupila :D Možná příště zkusím dát méně másla a více jogurtu. Jediné co mi na nich vadí jsou tvrdé kousíčky v těstě, je to jakoby v těstě byla mletá káva, ale bude to nespíš ta polohrubá rýžová mouka??? Zítra se chystám na polentové jednohubky a pak nejspíš přijdou na řadu ořechoví šneci :) Těším se na další recepty :)

Re: Re: Re: mouka??

Datum: 16.02.2013 | Vložil: KAtka

To je zvláštní. Jakou mouku jste použila? Já to pekla z rýžové mouky DOVES FARM a nic takového v těstě nebylo cítit. Jednou se mi to stalo zrovna v citronovém chlebíčku, ale to jsem do těsta dala polentu místo kukuřičné mouky. Zkuste příště použít rýžovou mouku DOVES FARM :o)

Jazzka

Datum: 03.01.2013 | Vložil: Katka

To jsem strašně ráda :o) Myslím, že tento měsíc si přijdete na své...leden bude celý věnovaný cupcakům, muffinům atd :o)

muffinky

Datum: 01.01.2013 | Vložil: jazzka

Dnes jsem vyzkoušela vaše báječné muffinky. Dokonalost sama...vláčné, jemné a moc dobré...děkuji za recept protože jej budu péci často

Přidat nový příspěvek