Bezlepkový francouzský máslový koláč (dortová forma v průměru 24 cm) 

 

INGREDIENCE těsto

400g mouky SCHAR MIX B

150 ml mléka

50g cukru

100g másl

2 vejce

1 kostka droždí

 

INGREDIENCE krém

2 žloutky

100g cukru

300 ml mléka

1 van. cukr

30 g mouky SCHAR MIX B

rozinky (namočené v rumu)

 

POSTUP

Toto těsto jsem zpracovávala v domácí pekárně. Nejprve jsem smíchala vlažné mléko s cukrem, droždím a vejcem. Vlila do pekárny a zasypala moukou. Zapla jsem program "těsto" a počkala až pekárna těsto malinko zpracuje. No a pak jsem za provozu přilévala rozehřáté máslo. Těsto se tak krásně zpracuje a vy ho můžete v pekárně nechat krásně kynout.

Mezitím jsem si zpracovala krém. Ušlehala jsem žloutky  cukrem do pěny a zašlehala mouku. V malém kastrolku jsem si vanilkový cukr rozpustila v mléce, svařila a pak za stálého šlehání přilévala k vaječné smesy s moukou, tak aby nevznikaly cucky. Směs pak dáme znovu na sporák a vaříme za stálého šlehání do zhoustnutí. Pokud se nám směs bude zdát řidká, tak můžeme malinko zaprášit moukou SCHAR a znovu zašlehat. Krém necháme vychladnout.

Po vykynutí těsto zpracujeme. Vytřeme si dortovou formu máslem a třetinu těsta rozprostřeme po celém dně dortové formy. Já ho tam normálně vmačkala rukou. Zbylé dvě třetiny jsem vyválela na silikonové podložce na obdelník. Doboručuji válet těsto jen na silikonové podložce, nebo na folii pokud podložku nemáme. Protože pak díky silikonu či folii těsto krásně zavyneme. Takže těsto máme vyválené na obdelník cca 0,5 cm tlustý a pomažeme ho vychladlým krémem. Zavineme z té delší strany jako roládu. POZOR!!!! Musíte pracovat velmi rychle, protože těsto by se vám mohlo hodně promočit a pak se vám s ním bude špatně pracovat a vkládat do formy.

Takže máme roládu a tu si rozkrájíme na cca 4 cm široké díly (já jich měla 10). Nebojte se toho, že těsto je malinko rozmáčené a potrhané, ničemu to nevadí, naopak krém se pak při pečení dostane všude :o) Jeden díl dáme do středu formy a pak okolo něj skládáme ty další, protě jako kdyby jste skládali květinu :o) Nebojte se větších mezer, těsto do nich při pečení dokyne. Já použila formu o průměru 24 cm a bylo to akorát, větší bych nedoporučovala. Klidně těsto můžete skládat i do pečící nádoby atd.

Těsto necháme v klidu a hlavně teple cca 20 minut kynout. Při kynutí ho přikrejte klidně dekou, ať je v teple a hlavně né v průvanu :o)

Těsto pomažeme rozkvrdlaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C  minimálně prvních 10 minut. Prvních 20 minut troubu ROZHODNĚ neotvírejte. Po 10 minutách troubu stáhněte na 160°C a dopékejte pozvolna cca 20 minut. Já měla těto hodové opravdu za těch 20 minut! Když je koláč hotový (zkuste špejlí), tak ho vyndejte z trouby a ještě horký potřete roztokem mléka a moučkového cukru (cca 1/4 hrnku mléka a lžíce cukru moučka). Rozhodně tam roztok nedávejte celý, ale nešetřete jím. Díky němu koláč krásně změkne a nevyschne!

Posypte moučkovým cukrem a můžete podávat!!!!

DOBROU CHUŤ !!!!

 

 

Bezlepkový francouzský máslový koláč

výborný!

Datum: 29.10.2013 | Vložil: Jitka

Paní Katko,
děkuji za recept, koláč je výborný. Jak píše paní Šárka, je jiný než běžné koláče, je vlahý, chutný... prostě báječný. Už jsem dělala 3x. Díky

Re: výborný!

Datum: 01.11.2013 | Vložil: Katka

Tak to je dobře:o) Držím palce při dalším pečení:o)

díky

Datum: 07.06.2013 | Vložil: šárka kozáková

Milá Katko,

moc děkuji, krásně se povedl, jen krém jsem měla řidší, ale všem to moc chutnalo. Naprosto jiný recept než dělám normálně. Ještě jednou moc děkuji. Šárka

Re: díky

Datum: 26.07.2013 | Vložil: Katka

Chinois u nás vede, je to totální zpestření jídelníčku :o) Netuším čím bylo, že krém Vám vznikl řidčí, ale základ je, že chutnalo :o)

Přidat nový příspěvek