Borůvkový koláč CLAFOUTIS

 

INGREDIENCE TĚSTO

najdete zde

 

INGREDIENCE NÁPLŇ

1/2 litru borůvek ( může být i o něco méně)

300 ml šlehačky

3 vejce

2 vanilkové cukry

60 g cukr moučka

 

POSTUP

 

nejprve si připravíme těsto a dáme na 15 minut zabalené ve fólii schladnout do lednice. Těsto vmáčkneme do koláčové formy. Hustě ho propíchejte vidličkou, aby se vám při pečení nevyboulilo. A takto ho dejte na 15 minut zpět do lednice - tímto trikem zabráníte těstu, aby se při pečení "zcvrklo"...prostě by vám nemělo těsto odstávat od okraje. Předehřejte si troubu na 180°C. Těsto pokryjte alobalem a nasypejte na něj něco těžkého...třeba fazole, nebo něco podobného, tak aby byla celá plocha těsta zatížená. Pečte cca 10 - 15 minut, pak sundejte alobal a znovu pečte cca 4-5 minut. Těsto by nemělo už být syrové. Když na těstu vznikne nějaká nerovnost, tak troubu otevřte a zamáčkněte :o)

Mezitím co budete odbíhat k těstu si připravte náplň. Šlehačku s cukrem (vanilkový i moučka) ušlehejte do polotuha, pak k ní zašlehejte vejce a máte krém hotový. Na chuť můžete přidat i kapku vanilkového aroma. Těsto posypejte borůvkama a zalijte směsí šlěhačky a vajec. Dejte si troubu na 150°C a pečte..... (cca 25 minut). Krém má velmi jemnou strukturu, takže musí být před vyndání z troubu ztuhlý po okrajích a trochu měkký uprostřed. Dobře se to pozná tak, že vsunete nůž cca 2 cmm od okraje do krému a když je krém hotový, tak nůž vyndáte suchý ! Koláč si v troubě pořát hlídejte, protože konzistence krému se změní během chvilinky!!!

 

Takže to je vše a dobrou chuť :o)

INGREDIENCE  

Bezlepkový koláč CLAFOUTIS

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek