Bezlepkové plundrové koláčky (cca 10 šátečků o velikosti 8x8 cm)

 

INGREDIENCE TĚSTO

200g mouky Schar MIX B

100g mouky Schar Mehl ferine

170 ml mléka

25g cukru

160g másla

3/4 kostky droždí

 

INGREDIENCE NÁPLŇ

Povidla dle pořeby

2 lžice kukuřičného nebo bramborového škrobu

2 lžice rumu

 

POSTUP

Tak jdeme na to ! Vyndáme si máslo na linku a necháme povolit. Mezitím droždí rozpustíte ve vlažném mléce. Mouky, cukr a droždí s mlékem dáme do mísy a zpracujeme. Ale pozor, těsto se lepí a je potřeba ho zpracovávat šlehačem s nástavcema na těsto (takové ty spirálovité háky). Těsto zpracováváme minimálně 5 minut, intenzivně hněteme. Pak těsto zabalíme do folie a dáme vychladit cca na 30 minut do lednice.

Vychlazené těsto vyndáme z lednice a na silikonové podložce, kterou posypeme lehce moukou,  rozválíme těsto na obdelník o tloušťce cca 3 mm. Na půlku těstového obdélníku nakrájíme půlku ze 160g másla na tenké plátky tak, aby byla půlka těsto pokryta. Poté máslovou vrstvu přiklopíme tou druhou prázdnou půlkou těsta a postup znovu opakujeme se zbytkem másla. Vzniklý "čtverec" rozválíme. A tady pozor! Máslo v těstě hodně lepí, takže je třeba podsypávat moukou. Těsto rozválíte na obdelník o tloušťce cca 1/2 cm (pokud se vám to povede, když ne, můžete nechat silnější) a znovu složíme jako v začátku, akorát teď už bez toho másla. No a teď máme na chvilku klid. Složené, zabalené ve folii dáme těsto na půl hodky do lednice odpočinout. Poté postup ještě minimálně 3x opakujeme, vždy minimálně s půlhodinovými rozestupy (když to bude déle, tak se nic neděje). No a když máme splněno, tak těsto necháme zabalené ve folii, v lednici, přes noc odpočinout.

Ráno, nebo odpoledne, je to jedno, si těsto 30 minut před tím než s ním budeme pracovat, vyndáme z lednice-odpočinout. Těsto rozválíme na cca 3 mm tlustý plát a rozkrájíme si ho na pravidelné čtverečky, které plníme povidlovou náplní. Náplň dáme vždy do středu a jemně zmáčkneme. Okraje těstového čtverečku přehneme ke středu, jemně zmáčkneme, aby se konce spojily a dáme na plech, který si vyložíme pečíčím papírem a hotové koláčky necháme ještě tak 20 minut na plechu kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby.

A TADY ZASE POZOR! Koláčky musíte dávat do rozpálené trouby, nebo se nám stane, že tuk z těsta vyteče a těsto nevyběhne. Takže troubu si předehřejte na 220°C, vložte plech a koláčky pečte při této teplotě cca 5-8 minut. Troubu po dobu 5-8 minut vůbec neotvírejte. Těsto by zkleslo a bylo hnusné. Pak teplotu stáhněte na 160°C  pečte dalších 10 minut. Samozřejmě postup přizpůsobte tomu jakou máte roubu. Já mám elektrickou :o)

Povidlovou náplň uděláte tak, že povidla, rum a škrob smícháte dohromady. Škrob se do náplně dáva proto, aby povidla nevytekla. Koláčky můžete plnit i tvarohem, ořechama a makem :o)

Koláčky si pak jen pocukrujte moučkovým cukrem a můžete mlsat :o)

 

Bezlepkové plundrové koláčky

Re: Dotaz

Datum: 27.03.2013 | Vložil: Katka

Dobrý den, zkuste jí nahradit moukou SCHAR MIX B a uvidíte. Já jsem to nezkoušela, ale myslím, že by s tím neměl být problém :o)

sladoučké :o)

Datum: 05.03.2013 | Vložil: Monika

Tenhle recept mne velice překvapil! Sice příprava je zdlouhavá, ale ten výsledek? Je to něco báječného, něco co bych od bezlepkové diety nikdy nečekala!!!! Děkuji!!!!

<< 1 | 2

Přidat nový příspěvek