Bezlepkový TARTE TATIN

 

INGREDIENCE TĚSTO

1x pomazánkové máslo

1x přášek do pečiva bzlp.

1 a půl krabičky pomazánkového másla mouky Jizerka

 

INGREDIENCE NÁPLŇ (průměr formy 30 cm)

6 oloupaných kyselejších jablek

80g másla

120g třtinového cukru

 

POSTUP

Suroviny na těsto smícháme a dáme odpočinout zabalené v pytlíku do lednice. Vznikne nám kompaktní krásné pružné těsto.

Připravíme si jablka. Omyjeme, oloupeme, vyndáme jadřince a nakrájíme na silnější kolečka.

Začneme si připravovat náplň. V pánvičce s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo a přisypeme cukr. Za stálého míchání na mírném plamenu necháme zkaramelizovat. Trvá to ze začátku trochu dlouho, ale pak začne cukr rychle hnědnout, tak ho nepřipalte. Prostě tak, aby měl barvu karamelu a byl ještě tekutý. Jakmile směs zkaramelizuje, tak rychle přelejeme do formy na koláč a zaklepeme formou tak, aby se krásně rozprostřela.

Nelekejte se toho, že náplň začne tuhnout, při pečení se naředí šťávou z jablek a krásně se rozpustí a jablka jí nasáknou :o)

No, takže ve formě na koláč máme karamel. Na karamel poklademe jablka....můžete do spirály, nebo hala bala-záleží na vás ;o)

Rozválíme těsto a rozprostřeme ho na jablka. Okraje formy krásně utěsníme těstem, tak aby bylo zahrnuto dovnitř :o)

Troubu si předehřejeme na 220°C  a po vložení koláče stáhneme na cca 160°C....můžete i více, ale hlídejte si povrch těsta. Pečeme cca 45 minut. Jablka musí pustit šťávu, která se smíchá s karamelem.

Po upečení formu vyndáme z trouby a necháme cca 10-15 minut vychladnout. Formu přikryjeme talířem, převrátíme a máme na světě  obrácený koláč :o)) Můžet podávat přelitý do polotuha vyšlehanou šlehačkou, ale i jen tak bez ničeho je naprosto úžasný ! A teplý je nejlepší !!!

DOBROUC CHUŤ !

 

PS :  nebojte se karamelu, je to strašně jednoduché :o)

 

TIP : rozhodně na pečení koláče použijte vyšší koláčovou formu, protože štávy z jablek je hodně a mohla by vám vytéct a to je pro troubu dost nepříjemné! Pokud se rozhodnete použít dortovou formu, tak s tou také opatrně né všechny těsní dobře, takže jí raději obalte alobalem, aby máslo se šťávou nevyteklo!

 

Bezlepkový TARTE TATIN

Díky za recept

Datum: 09.11.2014 | Vložil: Zuzka Hejhalova

Určitě vyzkouším, když už jsem dostala k narozeninám krásnou formu www.bavimevarit.cz/kuchyne/emile-henry-set-tarte-tatin-cervena tak teď musím péct povinně :-)

Přidat nový příspěvek