Bezlepkový františkánský koláč

 

INGREDIENCE na těsto

250g mouky SCHAR mix B

150 ml mléka nebo smetany

100g másla

2 žloutky

120g cukru

20g droždí

citronová kůra

ovoce (švestky)

 

INGREDIENCE na drobenku

60g másla

50g cukru

80g pohankové mouky

80g jemně mletých mandlí

mletou skořice, kardamon, zázvor

 

POSTUP

nejprve si připravíme kvásek. Droží rozdrobíme do hrníčku a se lžičkou cukru vymícháme do kašičky, pak přidáme trochu mléka a zaprášíme moukou. Vše promícháme a necháme kvásek vzejít (cca 15 minut). Mezitím si do zbytku mléka vmícháme dva žloutky a zbytek cukru. Do mísy si dáme mouku, do které pak vmícháme vzešlý kvásek. Já těsto míchám mixérem s háky na těsto. Kvásek vmícháme do mouky a postupně přidáváme směs mléka s cukrem a žloutky. Když je těsto vymíchané, tak přidáváme po troškách rozpuštěné máslo s citronovou kůrou. Těsto máme hotové :o) Vlijeme ho do koláčové formy o průměru minimálně 26 cm. Necháme cca 15-20 minut nakynout a poklademe rozkrájenými švestkami. Švestky krájím proto, protože, když je koláč hotový, tak se pak mnohem lépe krájí a švestky pak tolik "netahají" za nůž :o)

CO se týče drobenky, tak tu tam dávat nemusíte. Můžete použít třeba mletý mák a tím švestky posypat. Švestkami rozhodně nešetřete a dejte jich tam dost, těsto tak bude vláčnejší a mnohem chutnější :o)

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C, protože kynuté těsto musí jít do hodně rozehřáté trouby. Necháme 5 minut péct na 220°C a pak stáhneme na 160°C a pečeme cca 20 minut. Samozřejmě záleží jakou máte troubu, ale nezapomínejte, že během prvních 15 minut nesmíte troubu otevírat!

 

Bezlepkový františkánský koláč

Bezlepkový koláč

Datum: 07.08.2015 | Vložil: Šárka

Dobrý den, poprvé jsem dneska narazila na tyto stránky, když jsem hledala kynuty boruvkovy bezlepkovy kolac pro manzela, který má bezlepkovou dietu. Hned ve vašem úvodu jsem se našla, celiakii ziskal manzel a stejne jako vy jsem se v tom plácala a házela nepovedené výrobky slepicím :-) Ted uz vim, jakou mouku koupit a co nekupovat vubec :-) Tyto stránky vypadají fantasticky, normálně mám z nich velkou radost a už teda peču první koláč! Děkuji

Koláč

Datum: 14.06.2015 | Vložil: Mirka

Dobrý den, poprvé je mi povedlo kynuté těsto :-). Koláč je super, všem moc chutnal a jen se po něm zaprášilo. Moc děkuji

Bezlepkový františkánský koláč

Datum: 11.07.2014 | Vložil: Michaela

Dobrý den Katko, chtěla bych Vám poděkovat za recept, hledala jsem bezlepkové kynuté těsto na borůvkový koláč, bez kterého bych asi nemohla žít :D a tak jsem zkusila tento. Bohužel mám také alergii na mléko a dosud se mi pečení od doby diagnostiky diety moc nedařilo.. Riskla jsem tento Váš recept, s tím, že jsem místo mléka dala sójové a místo másla rostlinný tuk a povedl se výborně, všem moc chutnal a jak píše Nikoleta, je vláčný a voňavý. Ještě jednou děkuji za recept, můžu doporučit :)

Re: Bezlepkový františkánský koláč

Datum: 26.08.2014 | Vložil: Katka

Zkuste kynuté těsto z Čokoládového copu, to je bez laktozy :o)

BLP FRANTIŠKÁNSKÝ KOLÁČ

Datum: 17.05.2014 | Vložil: Jana

Dobrý den, jakou značku pohank. mouky používáte pro BLP dietu? Je na moukách (z blp plodin) uvedeno, že jsou bezlepkové nebo se to neuvádí? Děkuji!!!

Re: BLP FRANTIŠKÁNSKÝ KOLÁČ

Datum: 26.08.2014 | Vložil: Katka

Používám mouku Šmajstrala, ten to má uvedené na obalu, že je bezlepková. Jinak to že je mouka z bezlepkové plodiny neznamená, že bude bez lepku. Může být zde zbytkový lepek atd.

Bezlepkovy frantiskansky kolac

Datum: 15.03.2014 | Vložil: Nikoleta

Ten kolac chutna naprosto fantasticky, je opravdu vlacny, stavnaty, provonel cely dum.Je to vlastne muj prvni bezlepkovy kolac, ktery se povedl.Moc dekuji za skvely recept! Takhle dobry moucnik jsem nejedla od doby, co mam alrgii na lepek.Jen tak dal :0)

Přidat nový příspěvek