Ten pudink se uvaří nebo vsype do tvarohu ze sáčku?
Bezlepkový ostružinový koláč
INGREDIENCE těsto
1 pomazánkové máslo (200g)
150g Jizerky
1 kypřící prášek do pečiva
NÁPLŇ tvarohová
1 tvaroh ve vaničce
1 zakysaná smetana (né nízkotučná)
1 šlehačka
1 pudinkový prášek
1 vejce
cukr dle chuti
NÁPLŇ ovocná
300 g ostružin nebo jiného ovoce
2 vrchovaté lžíce škrobu - kukuřičný nebo bramborový
cukr dle chuti
POSTUP
nejprve si připravíme těsto, které si dáme po zpracování vychladit. Těsto připravíme tak, že smícháme všechny ingredience dohromady, dáme zabalené ve folii vychladit a můžeme připravovat náplně.
Příprava náplně je také jednoduchá a zvládne to každý začátečník. Začneme náplní tvarohovou. Ušleháme šlehačku do tuha a když máme vyšleháno, tak přidáme všechny ostatní ingredience a prošleháme. Na vše můžeme používat elektrický šlehač úplně bez problémů :o) Pak si připravíme náplň ovocnou. Ovoce si dáme do vyšší nádoby, přidáme cukr a vše promixujeme ponorným mixérem. Vznikne nám ovocná dřeň z které si dáme trošku stranou - budeme potřebovat na ozdobu. Do zbytku zamícháme škrob.
No a můžeme se pustit do koláče. Těsto vyndáme z ledničky a vmáčkneme ho do koláčové formy - raději používejte vyšší, protože tam máte vždy jistotu, že vám těsto "neuteče". Koláčovou formu nemusíte vůbec vymazávat, těsto jde krásně vyklopit! Takže těsto jsme vtlačili do formy a je čas na plnění. Nejprve na těsto vlijeme ovocnou náplň - tu se škrobem, a rozprostřeme po těstě. Pak vlijeme náplň tvarohovou, ale tady pozor, musíte náplň vlévat opatrně, tak aby ta spodní, ovocná nebyla vůbec vidět :o) Pak si vezmeme k ruce zbytek ovocné náplně bez škrobu a po obvodu koláče děláme malé kaňky - cca 1 cm v průměru vše tak provedeme v několika řadách. Pak si vezmeme špejli a "projedeme" s ní všechny kaňky....prostě jako bychom je chtěli spojit. Takto projedeme všechny řady.
No a můžeme péct. Předehřejeme troubu na 220°C a po vložení stáhneme na 150°C. Takto pečeme cca 45 minut. Koláč vyndáme a necháme vychladnout....no a můžeme podávat :o)))