Bezlepkový mrkvový dort s krémem

 

Tento mrkvový dort mě zcela uchvátil svoji vláčností a kombinací dvou chutí. Pomeranče a mrkve. Pokud si chcete zpříjemnit tyto chladné dny, tak si ho určitě upečte. Do názvu jsem napsala dort, protože jsem ho pekla v dortové formě o průměru 26 cm a byl poměrně dost vysoký. Pokud ho rozprostřete na plech, tak se rozhodně nemusíte bát, že by vám nevystačilo těsto. Potřete ho krémem a myslím, že to bude tak akorát :o) Receptem jsem se inspirovala na    https://www.apetitonline.cz/recepty/5773-carrot-cake-mrkvovy-dort.html   , ale upravila jsem ho do bezlepkové verze. Takže vzhůru do toho, ale připravte se na to, že dort je DOST sytý a nejlepší je až druhý den!

INGREDIENCE

1/2 hrnku  pohankové mouky od Šmajstrala (né celozrné)

1/2 hrnku mouky Jizerky

1 hrnek mouky Schar MIX B

1 hrnek třtinového cukru

2 zarovnané lžičky skořice

125 g másla

2 vejce

1 a půl lžičky bezlep.prášku do pečiva

1 a půl lžičky jedlé sody

1/2 hrnku bílého jogurtu

1/2 hrnku mléka

450 g mrkve

rozinky dle chuti (cca 100 g)

vlašské ořechy dle chuti

šťáva z jednoho pomeranče

NA KRÉM

1/2 kostky tvarohu

120 g pomazánkového másla

50 g másla

1 lžička vanilkové esence

2 lžíce citronové šťávy

cukr moučka dle chuti

POSTUP

Jako první si vyndáme z lednice máslo, aby bylo při přípravě těsta krásně "povolené". Pak si nastrouháme kůru z pomeranče, kterou později budeme potřebovat do těsta a vymačkáme z pomeranče šťávu, do které si namočíme rozinky. Potom si oloupeme mrkev a nastrouháme na jemno.

změklé máslo si dáme do misky a ušleháme s třtinovým cukrem. Šleháme do té doby, dokud se máslo s cukrem nespojí. Za stálého šlehání pomalu přidáváme žloutky (bílky jsme si dali stranou na sníh). Vedle v hrníčku si prošléháme jogurt s mlékem a po troškách za stálého šlehání přilévame ke směsi. Vedle v míse jsme si smíchali všechny sypké ingredience (mouky,sodu, prášek do pečiva, pomerančovou kůru, skořici, ořechy). Tutu směs pak za stálého míchání pomalu sypeme k tekuté směsi. Nelekejte se, těsto bude hodně tuhé, ale až se vám podaří smíchat sypké ingredience, tak přilejte šťávu z jednoho pomeranče společně s rozinkama a směs povolí. Přidáme nastrohanou mrkev. No a nakonec si se špetkou soli vyšleháme sníh z bílků a pomalu vmícháme do těsta.

Vymazejte formu olejem nebo máslem a vysypte pohankovou moukou. Těsto vlijte do formy a můžete péct:o) Základ je dát těsto do předehřáté trouby na 220°C a nechat ho na těch 220°C cca 5 minut. Pak snižuji troubu na 160°C a peču pozvolna cca 40 minut. V prvních 20 minutách se snažte troubu neotevírat, koláč by mohl klesnout. Lepší je těsto ještě před upečením zkusit špejlí jestli je hotové. Ale poznáte to podle toho, že když je koláč hotový, tak se vám odchlipuje od stran formy:o) Není dobré dort zbytečne moc vypražit!

Mezitím co se dort peče, tak si můžete připravit krém. Utřete máslo s cukrem a pomalu přidáváte pomazánkové máslo a tvaroh. Za stálého šlehání přidáte vanilkovou esenci a citronovou šťávu.

Krém na dort nanášejte až po úplném vychladnutí, protože krém teplem povolí a mohl by vám z dortu sklouznout !

 


   

    

 

 

Diskusní téma: Bezlepkový mrkvový koláč s krémem

Good info

Datum: 15.06.2014 | Vložil: Pharmg566

Very nice site!

Good info

Datum: 15.06.2014 | Vložil: Pharmg363

Very nice site! <a href="https://aixypeo2.com/ayaoqa/1.html">cheap goods</a>

John

Datum: 14.06.2014 | Vložil: Smithg883

There is clearly a bundle to realize about this. I suppose you made some good points in features also. kcdebbgeedaedeae

pro Marcelu

Datum: 15.01.2013 | Vložil: Katka

Tak jsem včera upekla ten mrkváč. A mě se povedl. Horší je, že ho nemá kdo sníst, protože máme doma ještě ty jahodový cupcake :o) Někdy se prostě něco nepovede i mě a to postupuju dle svých starých ověřených receptů pořád stejně:o)

naúspěch

Datum: 14.01.2013 | Vložil: Katka

Dobrý den Marcelo, to vypadá, že jste ho pekla moc krátkou dobu. Když jsem koláč dělala, tak byl hodně hutný a těžký. V podstatě na něm nemělo co klesnout :o) Někdy bezlepkové těsto klesne pokud s ním hned po vytažení z trouby hodně bouchnete o podložku nebo málo prosšlaháte a smícháte ingredience! No, nicméně si ho v týdnu zkusím upéct znovu a řeknu Vám jak to dopadlo :o)

neúspěch

Datum: 14.01.2013 | Vložil: Marcela

Tak bohužel tenhle se nepovedl. Postup jsem dodržela, po vytažení z trouby znatelně klesl. Byl sražený. Skončil v koši. Nicméně zkusím něco dalšího z Vašich stránek.

<< 1 | 2

Přidat nový příspěvek