vobec sa mi nepodaril, cesto bolo neprepecene, a to som dala piect asi na 2 x, abz sa cesto prepieklo. Som z toho nestastna, tie bezlepkove kolace sa mi vobec nedaria.
Bezlepkový jablečný koláč
INGREDIENCE TĚSTO
1 pomazánkové máslo
150 g mouky Jizerky
1 bezlep.prášek do pečiva
špetku rozdrceného anýzu
2 lžíce moučkového cukru
INGREDIENCE NÁPLŇ
máslo do jablek (cca 2 lžíce)
Jablka dle potřeby (já dala 6 velkých)
třtinový cukr dle chuťi
skořice
vanilkový cukr
2 lžíce bramborového škrobu
plátky loupaných mandlí na ozdobu
POSTUP
nejprve si uděláme těsto. Smícháme pomazánkové máslo s kypřícím práškem, moučkovým cukrem, anýzem a moukou. Těsto musíme krásně propracovat rukama, aby bylo vláčné a nelepilo se. Pokud se vám bude lepit, tak si přisypte trošku mouky. Po vypracování dáme těsto do lednice a necháme ho tam 15 minut schladnout. Těsto musí být v lednici, aby se pak s ním dalo dobře pracovat. Je to důležité, protože mouka se musí s ostatními ingrediencemi propojit. Mezitím když těsto chladne se můžete pustit do náplně. Je velmi jednoduchá a podobá se štrůdlu. Jablka si oloupejte,nastrouhejte (vedle si nechte pár plátků na ozdobu-viz.obrázek), přidejte skořici, třtinový cukr, vanilkový cukr, škrobovou moučku.
Těsto vyndejte z lednice a vmačkejte ho do jakékoliv koláčové formy a naplnte jablkovou náplní. Ozdobte plátky jablka s mandlemi, poklaďte rovnoměrně kousky másla. Dejte u do na 220°C předehřáté trouby, stáhněte na 160°C a pečte cca 45 minut - zase záleží jakou máte troubu a jak jste zvyklí ! Pokud by se vám mandličky připalovaly, tak si koláč klidně přikrejte při pečení aloblem :o)
DOBROU CHUŤ !!!
Diskusní téma: Bezlepkový jablečný koláč
Re: nepodarok
Datum: 26.08.2014 | Vložil: Katka
A pekla jste to na správnou teplotu? Pokud máte horkovzduch, tak tam by se to mělo péct cca na 170°C. Možná jste zbytečně zpanikařila. Koláč je po upečení měkký a jakmile vychladne, tak lehce "zatuhne. Zkuste třeba koláč naplnit tvarohem s pudinkovým práškem, vejcem a ovocem. to by mělo být pro začátek lehcí. A pokud máte horkovzduch tak pečte na těch 170°C
Kdy vytáhnout z trouby?
Datum: 14.08.2014 | Vložil: :)
Dobrý den, jak zjistím, že už je koláč hotový a nekycne mi, hned jak ho vytáhnu ?
Re: Kdy vytáhnout z trouby?
Datum: 26.08.2014 | Vložil: Katka
Já myslím, že ne, těsto není nějak náročné :o)
pomazánkové máslo
Datum: 01.02.2014 | Vložil: Marcela
Já bych pomazánkové máslo nahradila modrou Perlou, která je bezlaktózová, nebo krémem veto - ta je také bezlaktózová, ale pozor, musí se to hlídat. Měla jsem s laktózou i bez laktózy a obě byly stejně balené
bezlaktozová verze
Datum: 01.11.2013 | Vložil: Katka
Tak mi to nedalo a zkoušela jsem :o) Dala jsem 150g perly a asi 140g Jizerky a kypřící prášek. No a pak jsem nějak sypala a válele dokud těsto nebylo kompaktní. A těsto bylo výborné!!!! Takže 150g Perly a cca 140 g Jizerky, ale je to jen můj odhad. Mouku jsem přisypávala postupně a dle potřeby. KAždopádně tšsto se musí dát po uplácání vychladit a po upečení bylo výborné. Použila bych ho i na jablečný závin!!!
pomazánkové máslo
Datum: 02.10.2013 | Vložil: JanaH
Dobrý den, moc ráda bych koláč vyzkoušela - neporadíte, jak nahradit pomazánkové máslo pro alergiky na mléko?
Re: pomazánkové máslo
Datum: 24.10.2013 | Vložil: KAtka
Dobrý den, já bych zkusila dát Heru...nevím, ale myslím, že neobsahuje laktozu! Nebo také zkusit máslo Perla. Neruším, ale má to podobnou konzistenci, tak by to třeba mohlo jít:o)