Ahoj Katko, včera jsem Tvůj recept vyzkoušela a koláč je moc dobrý. Jen by mě zajímalo, jestli jsi nezkoušela dát méně oleje? Přijde mi, že je zbytečně moc tučný. Každopádně musím uznat, že je ale hodně jedlý :D
Bezlepkový dýňový koláč
INGREDIENCE těsto
80g mouky MANTHLER
120g rýžové mouky DOVES FARM
100g bílé mouky samokypřící DOVES FARM
1 hrnek třtinového cukru
4 vejce
5 lžic medu
1 lžice kakaa
1 kypřící prášek do perníku
1 lžice jablečné vlákniny
600 g nastrouhané dýně HOKAIDO
1 hrnek oleje
1/2 hrnku mléka
hrst nasekaných mandliček
INGREDIENCE krém
80 g másla
2 lžice moučkového cukru
2 lžice medu
1/2 lžičky skořice
1 pomazánkové máslo (200g)
POSTUP
jako první si oddělíme žloutky od bílků. Bílky si se špetkou soli ušleháme do tuha a dáme stranou. Žloutky si ušleháme do světlé pěny se třtinovým cukrem a přidáme med. Opět zašleháme - pěna nám krásně zhoustne. Pak zašleháme střídavě mléko s olejem - přidáváme po troškách. Pak si na hrubo nastrouháme dýňi a přidáme do směsi. Dýňi hokaido neloupeme, protože slupka při pečení krásně změkne, nemusíte mít obavy :o) Všechny sypké ingredience si spojíme dohromady a přidáme ke směsi a zašleháme. Pak metly odložíme a ručně vmícháme sníh z bílků ! Těsto vlejeme na vymazaný a vysypaný plech (ja vymazala olejem a vysypala pohankovou moukou) a posypeme mandlička, které jemně vtlačíme do těsta. Troubu si rozpálíme na 250°C a vložíme plech, troubu zavřeme a na takto vysokou teplotu pečeme cca 5 minut. Pak stáhneme na 150°C a pečeme cca dalších 35 minut, ale záleží jakou máte troubu. Ale určitě tuto dýňovou dobrůtku pečte raději déle než krátší dobu :o) Nečekejte, že koláč bude nějaký "sucháč", je krásně vlhký a jemný !
Na krém si utřeme máslo s cukrem do hladka. Přidáme med, pomazánkové máslo a skořici. Prošleháme a dáme si vychladit.
Upečený moučník vyndáme z trouby, necháme zcela vychladit a potřeme krémem. Dáme krásně vychladit a můžeme mlsat :o)
DOBROU CHUŤ !
Bezlepkový dýňový koláč
Re: olej?
Datum: 06.09.2014 | Vložil: Katka
Nezkousela :o) Ale příště zkuste a napište jak to dopadlo ! :o)
Mouky
Datum: 15.08.2014 | Vložil: Veronika
Dají se použít i jiné mouky? Třeba Jizerka a rýžová mouka?
Re: Mouky
Datum: 22.08.2014 | Vložil: KAtka
dobrý den, jiné mouky bych rozhodně nepoužívala. Nemám to vyzkoušené a každá mouka reaguje jinak!
výborné
Datum: 28.11.2013 | Vložil: Mirka
Katko, tento perník je opravdu výborný! Lehoučký, jemný a chutný. Neměla jsem kypřící prášek do perníku, tak jsem dala klasický kypřící prášek a přidala trochu perníkového koření. Koláč byl tak dobrý, že jsem ani nedělala krém, jen pocákala čokoládou a posypala opraženými mandličkami. Výborné :-)