Bezlepkový dýňový koláč

INGREDIENCE těsto

80g mouky MANTHLER

120g rýžové mouky DOVES FARM

100g bílé mouky samokypřící DOVES FARM

1 hrnek třtinového cukru

4 vejce

5 lžic medu

1 lžice kakaa

1 kypřící prášek do perníku

1 lžice jablečné vlákniny

600 g nastrouhané dýně HOKAIDO

1 hrnek oleje

1/2 hrnku mléka

hrst nasekaných mandliček

 

INGREDIENCE krém

80 g másla

2 lžice moučkového cukru

2 lžice medu

1/2 lžičky skořice

1 pomazánkové máslo (200g)

 

POSTUP

jako první si oddělíme žloutky od bílků. Bílky si se špetkou soli ušleháme do tuha a dáme stranou. Žloutky si ušleháme do světlé pěny se třtinovým cukrem a přidáme med. Opět zašleháme - pěna nám krásně zhoustne. Pak zašleháme střídavě mléko s olejem - přidáváme po troškách. Pak si na hrubo nastrouháme dýňi a přidáme do směsi. Dýňi hokaido neloupeme, protože slupka při pečení krásně změkne, nemusíte mít obavy :o) Všechny sypké ingredience si spojíme dohromady a přidáme ke směsi a zašleháme. Pak metly odložíme a ručně vmícháme sníh z bílků ! Těsto vlejeme na vymazaný a vysypaný plech (ja vymazala olejem a vysypala pohankovou moukou) a posypeme mandlička, které jemně vtlačíme do těsta. Troubu si rozpálíme na 250°C a vložíme plech, troubu zavřeme a na takto vysokou teplotu pečeme cca 5 minut. Pak stáhneme na 150°C a pečeme cca dalších 35 minut, ale záleží jakou máte troubu. Ale určitě tuto dýňovou dobrůtku pečte raději déle než krátší dobu :o) Nečekejte, že koláč bude nějaký "sucháč", je krásně vlhký a jemný !

Na krém si utřeme máslo s cukrem do hladka. Přidáme med, pomazánkové máslo a skořici. Prošleháme a dáme si vychladit.

Upečený moučník vyndáme z trouby, necháme zcela vychladit a potřeme krémem. Dáme krásně vychladit a můžeme mlsat :o)

 

DOBROU CHUŤ !

Bezlepkový dýňový koláč

olej?

Datum: 05.09.2014 | Vložil: Lenka

Ahoj Katko, včera jsem Tvůj recept vyzkoušela a koláč je moc dobrý. Jen by mě zajímalo, jestli jsi nezkoušela dát méně oleje? Přijde mi, že je zbytečně moc tučný. Každopádně musím uznat, že je ale hodně jedlý :D

Re: olej?

Datum: 06.09.2014 | Vložil: Katka

Nezkousela :o) Ale příště zkuste a napište jak to dopadlo ! :o)

Mouky

Datum: 15.08.2014 | Vložil: Veronika

Dají se použít i jiné mouky? Třeba Jizerka a rýžová mouka?

Re: Mouky

Datum: 22.08.2014 | Vložil: KAtka

dobrý den, jiné mouky bych rozhodně nepoužívala. Nemám to vyzkoušené a každá mouka reaguje jinak!

výborné

Datum: 28.11.2013 | Vložil: Mirka

Katko, tento perník je opravdu výborný! Lehoučký, jemný a chutný. Neměla jsem kypřící prášek do perníku, tak jsem dala klasický kypřící prášek a přidala trochu perníkového koření. Koláč byl tak dobrý, že jsem ani nedělala krém, jen pocákala čokoládou a posypala opraženými mandličkami. Výborné :-)

Přidat nový příspěvek