Pražský koláč

To, že jsem tady dlouho nebyla ani zmiňovat nebudu. Jsem hozná ! Ale teď tu jsem a nesu vám novinku. Včera jsem dostala strašnou chuť na pražský koláč. Kdo by ho neznal. Ta lahodná chuť žloutkového krému v kombinaci se skořicovou drobenkou je naprosto báječná !!! Navíc díky majolce v kynutém těstě se vám bude s těstěm krásně pracovat a určitě ho v budoucnu využijete třeba i na koláče a jiné dobroty :o) Krém jsem udělala pravý žloutkový, prostě klasika. Ale pokud se rozhodněte použít třeba krém pudinkový, tak s ním taky nic nezkazíte !A další věc je, že koláč je vláčný díky krému i druhý den!

 

Vdolečky z tvarohového těsta 

Po dlouhé době se opět hlásím :o) Nemohla jsem vás ošidit o tento výboerný recept, který zde zveřeňuji se svolením Mariky Havettové. Jakmile jsem tento recept viděla, tak mi došlo, jak strašně dlouho jsme doma neměli vdolečky. Těsto mne neprosto uchvátilo....krásně se s ním pracuje, nelepí se, je vláčné a chutná skvěle! Ja zvolila variantu s povidlama a tvarohem, ale měli jsme doma také variantu s meruňkovou marmeládou a rumem:o))) A to bylo něco !!!! DĚKUJEME MARICE :o)

Karlštejnský koláč 

Tento koláč kdysi jedla moje mamka na návštěvě u dcery svého přítele, přinesla domů recept, upekli jsme ho a nějak upadl v zapomění. Nedávno jsem si na něj vzpoměla, když jsem od mamky dostala jablka ze zahrádky. Pořád jsem přemýšlela co s nima a najednou mě napadl tento koláč. Převedla jsem ho do bezlepkové verze a je báječnej. Náramně se hodí do podzimního sychravého počasí, kdy si uděláte silné kakao, zabalíte se do deky a jíte jablečný koláč, který polejete do polotuha ušlehanou šlehačkou.....mňááááám.... :o) A víte co je nejlepší? Že v tomto receptu žádné těsto nemícháte...jen vrstvíte :o)

 

Linecká kolečka 

Také pořád řešíte co dát bezlepkového svým ratolestem k svačince, když přijde hlad? Něco k zakousnutí, když není nic po ruce? Tak to jsou právě tato linecká kolečka! Zabalíte, šoupnete do baťůžku a během dne jistě přijdou k chuti :o) Když jsem kolečka fotila, tak už ve frontě stály děti a partner z postele vykřikoval : "Kdy už to budeš mít vyfocený ? " Je to obyčejné linecké těsto, které jsem doplnila nasekanýma mandličkama a potřela marmeládou. A když budete chtít udělat z koleček i "zábavu", tak můžete do koleček vykrájet ksichtíky :o)

 

Dýňový šťavnatý koláč 

Už jsem vám říkala, že můj přítel je neuvěřitelně mlsný a dýně je mu chuťově odporná? Moje vaření je totiž díky mému milému jedna velká hra na schovávanou. Rozhodně nesmí nikdy zjistit ingredience z kterých vařím, protože vše co zní jako pohanka, cizrna, cuketa, lilek, nebo zdravá výživa je pro něj asi jako když vyslovím slovo "odpadky" :o) Ale já, jako chytrá žena počkám až dojí, poslechnu si chválu a začnu větu obvyklou otázkou...."A víš z čeho to bylo?" :o)) Moje dnešní odpověď zněla : "z dýně miláčku". ANO, 600g dýně a nevídaně šťavnatý a vlhounký moučník, který podtrhuje chuť medového krému se skořící....

Strouhaný tvarohový koláč 

Po delší době se opět hlásím! A rovnou s výýýýbornou novinkou - Tvarohový koláč s meruňkami :o) Těsto na tento koláč se strouhá, ale nemusíte ho zrovna strouhat do dortové formy, ale klidně ho můžete nastrouhat i na menší plech. Ale nikdy nezapomeňte těsto před nastrouháním zmrazit, protože pokud to neuděláte, tak se vám těsto bude při strouhání lepit. Takže se nebojte a nechte těsto klidně přes hodinku v mrazáku. Nejlepší bude, pokud si těsto uděláte večer a druhý den nastrouháte :o)

 

Ostružinový koláč 

Konečně dozrávájí ostružiny! A jelikož si nejvíce žádáte tvarohové recepty, tak jsem se do jednoho pustila. Nemusíte zrovna použít ostružiny, protože tvaroh se dobře hodí ke každému ovoci :o) Tento koláč je trošku svátečnější, takže když se rozhodnete, že ho upečete někomu jen tak pro radost, tak jistě sklidíte úspěch. Bohužel jsem koláč nestačila nafotit celý, protože ho doma snědli...stačilo na chvilku zmizet a koláč záhadně zmizel hned po mě....

Jablečný koláč s mandlemi a anýzem 

Anýz a jablka. Kombinace, která je neskutečně voňavá, ale nesmí se to přehnat. Anýz je velmi aromatický a jablka se k jeho vůni náramně hodí :o) Když jsem koláč pekla, tak jsem si říkala, jestli jsem neudělala chybu, ale NEUDĚLALA....jablka s anýzem provoněla celý byt a po koláči se jen zaprášilo. A pokud si dáte záležet na dekoraci koláče, tak vám udělá i parádu !

 

Rybízový chlebíček s limetkovou polevou 

Dneska mě napadla šílená kombince RYBÍZ a LIMETA. Rybíz proto, protože nám dozrává právě na zahradě a limetka je v tomto horku šíleně osvěžující :o) Navíc mám doma delší dobu mouku MANTLER a chystala jsem se jí vyzkoušet. Nikdy jsem z ní nepekla a dneska jsem zjistila, že to byla škoda. Dá se říct, že mouka mantler, je asi nejvíce podobná pšeničné mouce. Rozhodně se velmi dobře hodí na těsta typu bublanina, koláč, bábovka :o) Těsto, které najdete v tomto receptu nemusíte péct na způsob, kterým jsem to udělala já. Výborně se hodí na plech jako bublanina, nebo jako bábovka do formy. Určitě recept vyzkoušejte, a když vynecháte citronovou polevu, tak se nic nestane....i tak budete mít výborný koláč, bublaninu či chlebíček, protože né každému musí limetková poleva chutnat. Takže doporučuji nejdříve zkusit bez limetkové polevy ;o)

 

Borůvkový koláč CLAFOUTIS 

HURÁ BORUVKY ! Tak to bylo první co mne napadlo, když jsem je na trhu viděla. Krásné, šťavnaté borůvečky...mňam. Na toto období léta čekám celý rok, protože pečení z borůvek je to nejchutnější, které znám. Nesla jsem si je domů jako poklad a po cestě přemýšlela co s nimi udělám. Napadlo mne, že bych mohla zkusit koláč, ale néééé nějaký obyčejný koláč, ale BEZLEPKOVÝ francouzský koláč CLAFOUTIS, který by moje borůvečky obalil vaječným jemným krémem. Myslím, že borůvky by v tomto koláči mohly nahradit už jen višně ! V tomto receptu použijeme těsto z předešlého koláče od Jany, ale náplň nahradíme....a čím? Mrkněte se :o)

Koláč ZEBRA 

Po dlouhé odmlce tu máme opět další DOBROTU. A když říkám DORBOTU, tak tím myslím MEGA DODROTU ! Tento recept jsem dostala od Jany, kolegyně z práce s tím, že koláč je výtečný. Když jsem ho dělala, tak jsem netušila, že bude tááááák strašně dobrej :o) Výroba koláče je neuvěřitelně jednoduchá a s těstem se pracuje velmi dobře.  Jen si dávejte pozor, ža budete vylévat kruhy z krému. Musíte začínat s větší vrstvou, protože pokud dáte málo krému hned na začátku, tak se vám koláč tolik nerozleje a v podstatě už pak budete kruhy přelévat. Takže začínáte s velkým množstvím a pak můžete snižovat :o) Přeji vám všem dobrou chuť a tímto děkuji JANĚ, která obohatila mou sbírku receptů !!! DĚKUJI

 

Františkánský švestkový koláč 

No, a máme tu další recept :o) Švestkový koláč! Miluju švestky a na koláči z kynutého těsta je to lahoda !!! V receptu je vypsaná drobenka, ale doporučovala bych ho zasypat mletým makem s cukrem a rozhodně bych nešetřila....přidala bych skořici a myslím, že takhle by to bylo dokonalé :o) Bohužel vám neřeknu jaký je koláč druhý den, protože my už ho nemáme:o)) Děda snedl půlku a přítel tu druhou...takže asi tak:o)) U tohoto receptu by se dala použít i mouka DOVES FARM bílá směs, ale dle mne je právě schar MIX B lepší! Tato mouka, se asi nejvíce hodí na kynutá těsta....ještě můžete použít SCHAR Mehl ferine :o) Nezapomeňte si dát ke koláčku výbornou kávu a určitě vám deštivá sobota příjde mnohem krásnější, než ve skutečnosti bude :o)

 

Pohankové vločky s ořechy a ovocem 

Dostala jsem chuť na domácí muslli. Dlouho jsem je už neměla a naposledy jsem je dělala v "lepkové variantě". Myslela jsem, že si koupím pohankové vločky v Albertu, ale ty bohužel obsahují lepek. Tak jsem si zašla do svého oblíbeného bezlepkového krámku na Praze 6 CELIAK zdravá výživa a koupila jsem si tam bezlepkové. Ale ouha, doma jsem zjistila, že jsou instantní :o)) Je to jedno, udělala jsem to z nich. Ale vy si kupte normální pohankové vločky ;o) Můžete do nich dát cokoliv....různé druhy ořechů, sušeného ovoce, semínek atd. Já použila jen lískové oříšky a meruňky :o) Výhodou tohoto receptu je, že vlastně ani nezáleží na množství. Co tam dáte, to se slepí dohromady!

 

 

Tvarohový koláč s meruňkami 

Meruňky! Tak strašně se na ně těším! Měkké, slaďounké, čerstvé meruňky ! No, nedá se nic dělat, nejsou, tak použijeme kompotované :o) Koláč je spíš tvarohový než meruňkový, ale i tak se hodí jako svěží pohoštění pro návštěvu nebo dětem k svačině. Výbornej by byl jistě i s malinama a nebo, pozor, velká dobrota by byla, kdybychom použili borůvky, ale to si počkáme na ty čerstvé :o) Myslím, že ovoce můžete použít jaké chcete... :o)

 

Plněné ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Trochu jsem to poslední týden zanedbala, ale nebojte, zase to doženeme :o) Jelikož máme doma maroda s mononukleozou, tak jsem musela udělat k obědu něco velmi dietního a šetrného, tak jsem zvolila ovocné knedle z tvarohového těsta. Do knedlíku jsem zabalila broskvičky, protože ty jsou jediné bez slupek....tak asi tak. Ale kdyby šlo o mě, tak si udělám švestkové, obalim je v mletém maku, posypu perníkem a zaleju máslem. A nebo třeba meruňkové....mňam :o))

 

Perník s jablky 

Jedla jsem hodně perníků, ale tento mě přímo očaroval :o) Jedla jsem ho na návštěvě a strašně mi chutnal, tak jsem se rozhodla, že ho převedu do bezlepkové verze a pochutná si na něm i zbytek rodiny. A světe div se, musím ho bránit vlastním tělem, aby mi zbylo na focení :o) Je výborný a kombinace jablek s čokoládou je přímo báječná. Nejlepší na něm je, že jablka si na perníku zachovají svoji vláčnost a když je přelijete čokoládou, tak je z obyčejného perníku DEZERT :o)

 

Bublanina s ovocem a mandlovou drobenkou 

Nejjednoduší bublanina na světe :o) No, na světě možná ne, ale jednoduchá je! Všechny ingredience smícháte dohromady a zašleháte metlama. Pak posypeme ovocem. Potřebovala jsem si trochu udělat místo v mrazáku, tak jsem na bublaninu dala maliny, rybíz a švestky :o) Posypala úžasnou drobenkou se skořící a mandlema, no a nejjednoduší moučník ke kávičce je na světe:o) A dobrá je i po vychladnutí....pokud vám zůstane...;o) 

 

Piškotový velikonoční beránek 

A máme tu velikonoce a s tím i toužebně očekávaného beránka:o) Já mám raději beránka z tvarohového těsta, ale piškotový beránek zase vede u mého partnera a dětí, takže hádejte komu jsem se přizpůsobila? :o) Všichni, kteří si myslí, že šlehání těsta nějak odfláknou, tak těm musím říct, ať beránka raději nedělají, protože tohle těsto je JEN o šlehání :o) A další, na co musíte dát velký pozor, je pečení, protože ač se to nezdá, tak piškotové těsto je velmi náchylné na spálení ! A pokud by se našel někdo, kdo má stejně jako já raději beránka z tvarohového těsta, tak použijte těsto, které mám u tvarohové bábovky. To je na beránka ideální !

 

 Velikonoční slané muffiny

Už je to tak, i tady je slaný recept :o) Navíc kynutý a ještě velikonoční ! U tohoto těsta mě zaujalo, že ho  můžete dát do jakékoliv formy. Můžete ho udělat třeba jako bábovku, a nebo jako velikonočního beránka. Varianta beránka mi přišla ďábelská, ale je hodně lidí co nemusí sladké, tak by jste jim slaným beránkem udělali stopro radost. Místo zvonečku na krk klobásku a manžel, nebo partner má výbornou večeři :o)

 

Čokoládový cop 

A je tu další přídavek kynutého těsta ! Čokoládový cop je příjemná obměna všech buchet a koláčů. Můžete si zamotat jen malé copánky a nebo jeden velký jako já a pak si ho rozkrájet :o) Ale nezapomente, že malé copánky musíte péct jen krátkou dobu, protože jinak by se vám vysušily. Já si cop naplnila nutelou, ale pokud by se do něj dal čokoládový puding, nebo povidla s makem, tak s tím nic nezkazíte. Můžete ho naplnit třeba i tvarohem, a nebo jen posypat cukrem a skořicí :o)

FRANCOUZSKÝ MÁSLOVÝ KOLÁČ Chinois 

Chinois, neboli francouzský máslový koláč. Je to trošku trapný, ale tohle považuji-zatím, za svůj největší bezlepkový úspěch :o) Hned jak jsem tento lahodný koláč nafotila, tak jsem se do něj pustila. Uvařila jsem si černý čaj s citronem a už jsem jen mlaskala a mručela radostí a blahem. Koláč je jemně vanilkový a hlavně díky krému vláčný a to bezlepkovým receptům vždy prospěje. Nakonec se koláč potře roztokem z mléka a cukru. Po potření hned poznáte jak je to pro tento koláč důležitý !!! No a pak už se jen mlaská a pochvaluje.... :o)

KYNUTÉ RYBÍZOVÉ MUFFINY 

A máme tu další recept z našeho "kynutého března". Muffinky z kukuřičné mouky....LAHODA :o) Tyto muffinky můžete plnit libovolným ovocem, protože tady se meze nekladou. K těstu se hodí spíše kyselejší druhy ovoce a pokud muffinek posypete drobenkou, tak to vše dovedete k dokonalosti. Já jsem drobenku nedělala, protože mi už nezbylo máslo :o( Měli jsme dnes na návštěvě malé dítko, které nemusí dodržovat bezlepkovou dietu, no a hned jich pár zblajznul. Rozhodně mu nevadilo, že je vše napečeno z bezlepkové mouky :o) Ještě mě napadlo, že když těsto rozprostřete na plech, tak můžete mít výborný koláč :o)

 

NEBESKÉ "PLUNDROVÉ" KOLÁČKY 

Takže žádné croasanty, karamelový koláč a ani arašídové sušenky:o) Máme tady výtečné "plundrové" koláčky, které se rozplývají na jazyku jako cukrová vata. Garantuji vám, že nikoho by ani ve snu nenapadlo, že jsou bezlepkové. Těsto sice vyžaduje delší přípravu, ale nenáročnou. A když si na těsto při přípravě počkáte, tak rozhodně nebudete litovat. Jediné čeho budete litovat je to, že se s tím děláte jako blázni a koláčky zmizí za pár minut. To mě hrozně naštvalo! Chtěla jsem se na ně ještě chvilku koukat a vonět k nim a ňuňat je....jenže to mi nevyšlo, hned je doma sežraly :o))) Takže tímto receptem zahajuji KYNUTÝ BŘEZEN, který jste si odhlasovali :o)

 

TARTE TATIN 

Tarte Tatin! Koláč který vznikl díky omylu! Ve Francii sestry Caroline a Stéphanie Tatin, majitelky hotelu, zapoměly na těsto a nechaly náplň do koláče na sporáku moc dlouho a právě díky této chybě jablka s cukrem a máslem krásně zkaramelizovala. Sestry nenapadlo nic jiného, než náplň přiklopit těstem a strčit do trouby, po upečení převrátily a TARTE TATIN byl na světě :o) Tento znamenitý koláč, který se skládá z neuvěřitelně málo surovin, je až příliš dobrý....v překladu to znamená, že když do něj kousnete, tak ho prostě nepřestanete jíst do té doby, dokud ho nesníte úplně celý ! Já sama se přemáhala celý večer, abych ho nezblajzla rovnou z formy :o) V původním receptu se koláč podává zcela bez zbytečných přísad, ale pokud si ho přelejete, pro osvěžení, do polotuha ušlehanou šlehačkou, tak nic nezkazíte ;o)

 

CITRÓNOVÝ CHLEBÍČEK Z KUKUŘIČNÉ MOUKY A MANDLÍ 

Tenhle chlebíček je tááááák strašně měkoučkej a slaďoučkej a jemně citrónový! Obsahuje mleté mandle, citrón, kukuřičnou mouku...prostě samé dobré věci :o) Navíc je upečený ze surovin, které běžně všude koupíte. Nebylo jednoduché ho vypiplat do téhle podoby a chutě...pekla jsem ho celkem třikrát v tomto týdnu a musím říct, že vždycky se po něm hned zaprášilo. Zkoušela jsem ho obalit i v marcipánu a dělat s ním různý pokusy, ale nejvíc se ozvědčil v této jednoduché verzi. Mě ještě chutnalo, když jsem si ho polila do polotuha ušlehanou šlehačkou, ale to už je pak hóóódně veliká dobrota :o))

 

TVAROHOVÁ BÁBOVKA 

Výborná, výborná, výborná ! Tuhle bábovku mají u nás nejraději. Vždy, když upeču jinou, tak jsou doma naštvaný a poslouchám pořád dokola : "A proč nemáme tamtu dobrou", "A proč pečeš tuhle, když tamta je tak dobrá?". Takže vlastně už jinou ani nepeču :o) Tato bábovka, ač je bezlepková, tak je strašně vláčná, chutná, není to žádná dusivka a i po dvou dnech (když u nás vydrží) je stále stejně dobrá jako po upečení ! Určitě si jí zkuste, není v tom žádný trik a hlavně nedá skoro žádnou práci :o)

 

VALENTÝNSKÝ CUPCAKE 

Trochu v předstihu vám představuji poslední cupcake tohoto měsíce. Neříkám, že někdy se k nim ještě nevrátíme, ale pro tento měsíc KONEC s minidortíky  ;o) Blíží se nám Valentýn a tady je jeden minidortík pro ty, kteří ho slaví a rádi by udělali radost svému milému nebo své milé :o) Jsem přesvědčena, že svému partnerovi nebo partnerce s tímto minidortíkem uděláte jistě radost :o) Stačí si koupit červenou potravinářskou barvu, marcipán, čokoládu, pár vykrajovátek a můžete tvořit !!!

 

COOKIE MONSTER CUPCAKE 

A máme tu další cupcake :o)Tentokrát pro dětičky! Ikdyž, Cookie monstera jsem si udělala hlavně pro sebe....nojo no, je to tak....je to moje oblíbená pohádková postavička :o) Moc toho nenamluví a pořád jí sušenky :o) Chtěla jsem vám ukázat, že minidortíky nemají žádné hranice, můžete s nimi vymyslet COKOLIV. Tento minidortík je z kokosového krému a piškotového těsta. A až se mrknete do receptů, tak zjistíte, že to vlastně vůbec není těžký!!! Jen pozor u marcipánových očí. Marcipán má tendenci se ve vlhku roztékat, takže v lednici hodně povolí a je pak oslizlý. Takže bud oči připravte hned před podáváním a nebo do krabičky k cupcakům dejte něco co vsákne tu vlhkost.

Jahodový CUPCAKE 

Jahůdky mám strašně ráda a když jsem je viděla v obchodě, tak jsem prostě neodolala :o) Asi jsem si trochu chtěla připomenout léto, protože ta zima už je strašně dlouhá a tyhle dortíky mi vnesly do dnešního slunečného dne obrovskou radost. Škoda, že jsem nestačila vyfotit, jak má přítel upatlanou pusu od šlehačky s bílou čokoládou ;o) Dortíky jsou neuvěřitelně lehoučké, vzdušné a svěží. Mandle v těstě výborně doplňují bílou čokoládu a ty jahody se šlehačkou....zkuste si je, jsou    B Á J E Č NÉ !!!!

Tiramisu CUPCAKE 

A máme tu první CUPCAKE, minibábovičku nebo minidortík, jak chcete :o) Tyto dortíky se těší velké oblibě v zahraníčí, kde je můžete koupit v několika chutích od sladkých až po slané. I u nás je lidé už začínají vyžadovat. A jelikož jdeme s dobou, a to, že dodržujeme bezlepkovou dietu, pro nás není přeci žádná překážka, že? :o) Zatím si zkusíme jednoduchý dortík, bez náročného zdobení, ale příště už možná použijeme marcipán a nějaké ty barvičky nebo jahody? Ještě uvidím! Celkem nás tento měsíc čeká 4-5 těchto úžasných minidortíčků. Je nespočet možností jak můžete minidortíčky nazdobit a dochutit, ale já zvolila jako první chuť TIRAMISU. Neznám nikoho komu by Tiramisu nechutnalo, takže tady ho máme ve formě dortíku :o)

 

 Polentové jednohubky

A jsou tu další jednohubky. Pro tentokrát jsem se inspirovala v Itálii :o) Tyto jednohubky jsou jednoduché a neuvěřitelně výrazné. Myslím, že s nimi nikdo nepohrdne. Jen si dávejte pozor na polentu. Po upečení mají tendenci placičky vysychat, takže pokud je nebudete hned po upečení podávat, tak je dobré si je po upečení zabalit do mikroténového pytlíku, aby nevyschly, protože pak by se nedaly ani ukousnout:o) Já udělala polentu z 250g směsi, ale rozhodně bych se nabála udělat směs z celých 500g. Placičky tak budou vyšší a určitě lepší !

Slané košíčky plněné lososovým krémem s koprem 

První slané bezlepkové silvestrovské pohoštění :o) Lososa miluji a miluji i pomazánky z něj. Takže jiná pomazánka ani nepřipadala v úvahu :o) Výroba jednohubek je neuvěřitelně lehoučká a zvládne jí každý. Při jejich výrobě rozhodně nešetřete ani lososem a ani koprem. A nezapomente si dát bokem trochu "masa" na ozdobu košíčků :o)

Košíčky plněné povidly s čokoládovým krémem 

Tak jsem neodolala a udělala ještě jedno bezlepkové cukroví. Troufám si říct, že tohle je ze všech nejlepší, tak pochopte, že jsem vás o něj nemohla ošidit :o) Ani jsem si nedokázala představit, že by kombinace povidel a čokoládového krému mohla být tak úžasná !!! Opravdu si je zkuste! Košíčky jdou krásně vyklepnout. V podstatě sami z formiček vypadávají ?! Jen si dejte záležet a těsto do formiček dejte opravdu v malé vrstvě, at vám při pečení nepřetečou. A pokud budete chtít, tak si hoblinky na posyp udělejte z bílé čokolády, jistě to bude vypadat lépe :o)

Karamelové sušenky SPECULAAS 

Tyto sušenky jsou původem z Nizozemí a vzdáleně připomínají karamelové sušenky Lotus. Do těsta se nedává vejce, takže sušenky jsou po vychladnutí krásně křupavé a koření dodá sušenkám jen takový malý chuťový ocásek. Rozhodně se toho nebojte! Opravdu se vyplatí sehnat si koření, které je pro jejich výrobu potřeba. Já veškeré koření koupila na jednom místě a to v "DIANA svět oříšků". Nebo ho můžete koupit na www.koreni.cz. A třtinový cukr MUSCOVADO? Pokud ho neseženete a použijete třtinový cukr standardní, tak se nic nestane, ale cukroví nebude mít takovou barvu. Rafinovaný cukr vůbec nepoužívejte, cukroví pak ztratí svoji specifickou chuť...já sušenky musela bránit vlastním tělem a nakonec je schovat :o)

Sněhové pusinky 

Sněhové pusinky, které se rozplývají na jazyku a na pikantnosti jim přidává čokoláda v kombinaci s arašídama. Jednoduché cukroví, které zvládne i hospodyňka začátečnice. Jen si musíte dát záležet na šlehání bílků a moc si nepřehřát troubu, jako jsem to udělala já hned poprvé :o) Pokaždé, když na ně kouknu tak mě napadne...Sněžka :o)

Malinové dortíčky 

Už jsem nevěděla co, tak jsem vymyslela mandlové dortíčky. Použila jsem standardní mandlové těsto, potřela malinovou marmoškou a zalila polevou.  Jsou sladoučké....cítíte v nich sladkost mandlí a kytičky vypadají jako by přešly mrazem :o) Je to trochu patlačka při vykrajování, ale stojí to za to. Rozhodně s nimi nezklamete a ze stolu zmizí jako první :o)

Babičina kávová roláda s ořechovou náplní 

Tento recept máme doma už od naší babičky. Děláme tuhle báječnou roládku už několik let a já si prostě nechtěla připustit, že tento rok by na našem vánočním stole chyběla. Prostě jsem obyčejné piškoty nahradila bezlepkovými a bylo to:o) Mám ohromnou radost, že se to podařilo a že chutná tak jak má. Akorát bezlepkových piškotů muselo být víc. Prostě a jednoduše MŇAM :o)

Čokoládovo mátové kuličky 

Máta a čokoláda. Pro někoho nemyslitelná kombinace a nekdo jí prostě miluje. Já osobně jí miluji. Kousnete do kuličky a na jazyku jako první ucítíte čokoládu....kulička se rozplyne a ucítíte jemnou chuť máty. Zbožňuju to! :o) Nevím, který génius to vymyslel, ale je to báječné. Tak jsem se rozhodla, že si touto chutí obohatím vánoční stůl :o)

Limetková kolečka 

A je to tady :o) První bezlepkové cukroví. Je to příjemná změna....chuť limetky a riccoty dodává svěžest obyčejnému lineckému těstu. Jsme zvyklí ho na Vánoce kombinovat s čokoládou, marmeládou, ořechy....ale limetky jsou příjemná osvěžující změna.Áááá POZOR ! Linecké se nedrolí, ale je třeba ho nechat zcela vychladnout. Na tento recept jsem se inspirovala na www.apetitonline.cz . Co se týče mouky, tak to jsem poprvé vyzkoušela mouku DOVES FARM a je dobrá :o)

Čokoládový "dortík" s tvarohem 

Zvláštní kousek. Inspirovala jsem se podobným receptem na https://www.bbcgoodfood.com/ . Něco jako brownies, ale není to brownies :o) Tento zákusek je pouze pro milovníky hořké čokolády, protože té je v zákusku velmi hodně. Při pečení musíte dávat pozor, aby jste ho nepřepekli a nevysušili. Ale pokud se vám to stane, tak vás zachrání, když ho strčíte na pár vteřin do mikrovlnky. Když jsem ho pekla poprvé, tak se mi to stalo. Říkám si, pečivo také změkne, když ho dám do mikrovlnky. No a tomuto zákusku to velmi prospělo, dokonce mi připadal mnohem lepší :o) Povolila čokoláda a byl VÝBORNÝ! Takže opravdu jen pro milovníky silné hořké čokolády ! Můžete podávat s kopečkem bezlepkové vanilkové zmrzliny nebo vychlazené zakysané smetany !!!

Dýňová polévka s kukuřičnými "brambůrky" 

Na tuhle polévku jsem se už strašně dlouho těšila. Dýni jsem si koupila v předstihu a pokaždé, když jsem otevřela ledničku tak na mě mrkala. Dostala jsem se k tomu až teď, ale stálo to za to. Dneska jsem sama doma, tak jsem měla klid si polévku připravit a v klidu si jí vychutnat. Nejhorší na té polévce je oloupat dýni. Slupka je poměrně tvrdá, ale dá se to. Jsem trochu pořezaná, ale to asi nebude tou dýní...:o)) K polévce jsem si přidala kukuřičné lupínky-brambůrky......no a tématicky jsem je vykrájela do tvaru stromečku....přeci jen za chvilku tu máme ty Vánoce :o))) Mrkněte do receptů !!!

 
Bezlepkové muffiny se šlehačkou z ledových kaštanů 

Máme sobotu a je čas se odměnit nějakou tou dobrůtkou a nebo pohostit návštěvu. Do receptů jsem přidala tyto báječné nadýchané muffiny :o) Nevim jak u vás, ale u nás se po nich jen zaprášilo....jemná šlehačka z ledových kaštanů a kypré těsto. Jsem z nich nadšená :o)

 

Bezlepkoví ořechoví a makoví šneci 

A je tu další recept....dneska jsem se nějak rozjela :o) Tyhle zatočené dobrůtky si jistě přidáte do svých oblíbených receptů. Kombinace ořechů, skořice a cukrové polevy vám provoní celý byt a pokud je budete podávat s dobrou a silnou kávou, tak vám je pochválí i návštěva, která nemá ani ponětí o bezlepkových potravinách:o) Dětem k nim dejte kakao a uvidíte, jak se po nich zapráší....A pokud nebudete chtít udělat makové šneky, tak zkuste s těstem něco jiného, třeba buchty, nebo koláče:o)

 

Bezlepková ořechová roláda plněná šlehačkou a malinami... 

Tato bezlepková ořechová roláda plněná šlehačkou a malinami se jistě stane vaším oblíbeným svátečným moučníkem, který budete podávat jen při zvláštních příležitostech. Protože tahle roláda sváteční je a je VÝBORNÁ. Má jemnou příhuť skořice a můžete jí podávat i jako zmrzlinu. Prostě si ji upečete předem, zamrazíte a před podávaním necháte jen povolit. Tato verze je u nás nejoblíbenější !!!  Určitě si jí zkuste udělat, není to vůbec těžké, největší parádu tam dělají mandle, které sypete na těsto před pečením! Mrkněte se do receptů a já vám přeju dobrou chuť :o)